Українці почали масово заощаджувати на їжі
Майже половина українців змушені економити на продуктах харчування, обираючи дешевші варіанти, не зважаючи на якість.
За результатами останнього дослідження, 44% опитаних віддають перевагу більш доступним за ціною продуктам, тоді як 45% все ж можуть дозволити собі якіснішу, хоч і дорожчу їжу. Водночас 11% респондентів не визначилися з відповіддю на це питання.
“Зростання цін на продукти та складнощі в економічній ситуації змушують громадян змінювати споживчі звички”, — зазначили дослідники.
Загалом, дослідження підкреслює зміни у фінансовій стабільності українців. Кількість тих, хто відчуває себе забезпеченими, але не може дозволити великі покупки, зросла з 6% до 9%. Також відбулося незначне зменшення частки громадян, які можуть купувати довговічні товари, але з певними труднощами (з 44% до 41%).
На додаток, помітно зросла залежність від заробітної плати: сьогодні 54% опитаних зазначають, що не можуть обійтися без стабільного доходу, що є значним підвищенням порівняно з 38% у 2005 році. Водночас зменшилася кількість тих, хто покладається на пенсії та соціальні виплати (з 38% до 29%).
Дослідження проводилося методом face-to-face серед 2016 українців віком від 18 років, які проживають у регіонах, де не ведуться бойові дії.