Венгрія: свята і традиції, які вражають

Венгрія – країна з багатою історією та унікальними традиціями, що глибоко укорінені в культурі народу. Кожне свято тут – це не просто день у календарі, а можливість зануритися в історичне минуле, відчути національний колорит та відзначити день з особливим розмахом. Від величних національних свят до місцевих фестивалів – кожен зможе знайти щось для себе.

Найвідоміші свята Венгрії

День святого Іштвана (20 серпня)

Це національне свято на честь заснування Венгерської держави і її першого короля, Іштвана. Святкування включає масові урочистості, ярмарки, концерти, а кульмінацією дня стає захоплюючий феєрверк над Дунаєм.

Пасха

Традиційно Пасха в Венгрії супроводжується “локацією”, коли чоловіки обливають жінок водою або парфумами, що символізує молодість і плодючість. Жінки віддячують чоловікам писанками та випічкою.

Свято нового вина і гусячої печінки (листопад)

У листопаді венгри відзначають свято молодого вина, де можна скуштувати перші напої з нового врожаю. Це свято також відоме як час для смакування гусячої печінки, що є делікатесом венгерської кухні.

Традиційні звичаї та обряди

Бушо ходьба (масниця)

На завершення зими в місті Мохач проходить традиційний карнавал “Бушо ходьба”. Учасники надягають маски з дерева, одягають овечі шкури і з дзвонами виганяють зиму, танцюючи по вулицях міста.

Свято сливи в Паннонгалмі

У вересні, венгри відзначають свято сливи, де можна не тільки скуштувати різноманітні страви із слив, але й взяти участь у процесі варіння традиційного венгерського палинки – палинкови.

Відвідування Венгрії під час національних свят дає унікальну можливість не тільки побачити, а й відчути дух країни. Кожне свято тут — це яскраве дійство, що занурює в глибину традицій і культури. Венгри з гордістю демонструють свої звичаї і радісно діляться ними з гостями. Такий досвід залишить не лише спогади, а й глибоке розуміння культурної спадщини цієї чарівної країни.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах