Арменія: найвідоміші свята та звичаї

Арменія, країна з глибокими історичними коріннями і багатою культурою, відома своїми унікальними традиціями та святковими звичаями. Її календар наповнений цікавими та значущими святами, які відображають історичну спадщину та духовне багатство армянського народу.

Розглянемо найпопулярніші армянські свята, їхні звичаї та особливості святкування.

Новий рік та Різдво

Армянське Різдво відзначається 6 січня, а Новий рік святкується з 31 грудня по 1 січня. Це час великих сімейних зустрічей, коли домівки прикрашені, а столи ломляться від традиційних страв, таких як кутя, долма, та різноманітні м’ясні делікатеси.

Вардавар

Вардавар, або Переливання води, – це одне з найвеселіших та найбарвистіших свят у Арменії, яке святкують у липні. За день до свята люди готують воду, а на наступний день обливають один одного водою на знак очищення та оновлення. Це свято відзначається масовими гуляннями, музикою, танцями та співами.

Великдень

Армянський Великдень, або Затік, відзначається з особливим пієтетом. Центральним символом свята є великодні яйця, які традиційно фарбують у червоний колір за допомогою шкарлупок цибулі, символізуючи кров Христа. В цей день проводяться богослужіння, а після церкви всі збираються за святковим столом.

Виноградний День (Арені)

Це свято, відоме також як Фестиваль вина в Арені, проводиться у вересні та відзначається дегустаціями вина, ярмарками та культурними виступами. Виноградний день є чудовою можливістю дізнатися більше про армянські виноробні традиції та скуштувати місцеві делікатеси.

Геноцид армян

24 квітня у всій Арменії відзначається День пам’яті жертв Геноциду армян. Це день скорботи, коли люди відвідують пам’ятник жертвам Геноциду в Єревані, щоб покласти квіти та вшанувати пам’ять загиблих. Цей день є важливою частиною національної ідентичності та історичної пам’яті армян.

Святковий календар Арменії розкриває унікальний дух та культурну самобутність народу. Кожне свято в Арменії несе глибокий зміст і зберігає тисячолітні традиції, які передаються з покоління в покоління. Відвідуючи Арменію під час цих свят, кожен має унікальну можливість доторкнутися до історії та культури цієї величної країни, а також взяти участь у незабутніх традиційних святкуваннях.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах