Білорусь: найвідоміші свята, звичаї, як святкують

Білорусь – країна з багатим і різноманітним культурним спадком, де стародавні традиції гармонійно переплітаються з сучасністю. Білоруські свята та звичаї відображають історію, культуру та духовність народу, зберігаючи унікальність національної ідентичності.

Зануримось у світ найвідоміших білоруських свят, розглянемо особливості їхнього святкування та з’ясуємо, яке місце вони займають у серцях білорусів.

Найзнаменитіші свята Білорусі

Купальська ніч (Івана Купала)

Це свято є одним з найбарвистіших і наймістичніших у білоруському календарі. Традиційно відзначається 7 липня, Купальська ніч супроводжується стрибками через вогнище, пошуком квітки папороті та плаванням віночків по річках, що символізує очищення та здобуття магічної сили.

День Волі

25 березня – це національне свято, що відзначає декларацію незалежності Білоруської Народної Республіки в 1918 році. Це день пам’яті та гордості, в який білоруси виражають відданість своїм національним корінням і історії.

Маслениця

Це широко відзначається не тільки у Білорусі, але й у інших слов’янських країнах. Маслениця відзначається протягом тижня перед Великим постом і є прощанням з зимою. Основні атрибути свята – млинці, символізуючі сонце, пісні, танці та різноманітні народні гуляння.

Традиційні звичаї

Святкування Нового року

У Білорусі Новий рік є сімейним святом, де збираються родини, щоб провести час разом, обмінятися подарунками та насолодитися святковим столом. Ялинка та Дід Мороз зі Снігуронькою завжди присутні в цій нічній казці.

Великдень

Великдень в Білорусі відзначається з особливою пишністю. Окрім церковних обрядів, білоруси розписують яйця, готують паски та влаштовують ігри. Одна з традиційних забав – це биття крашанками, де перемагає той, чиє яйце залишається цілим.

Свята та звичаї Білорусі відображають багатство культурної спадщини країни та є невід’ємною частиною національної ідентичності білорусів. Вони не просто дні в календарі, але моменти, що зміцнюють сімейні зв’язки, підживлюють національний дух та продовжують давні традиції. Відвідуючи Білорусь під час цих свят, можна повною мірою відчути унікальність і гостинність білоруського народу.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах