Чи можна оформити відстрочку з електронним ВОД

У світлі останніх роз’яснень з правових аспектів використання військово-облікових документів (ВОД), значні зміни спостерігаються у процедурі оформлення відстрочок та резервацій на робочих місцях. Юридичну силу електронного ВОД підтвердила адвокатка Дар’я Тарасенко, яка уточнила, що за Постановою Кабінету Міністрів № 559 електронна версія документу має таке ж правове значення, як і його паперовий еквівалент.

Тарасенко на своєму Telegram-каналі зазначила, що згідно з пунктом 9 порядку створення та видачі військово-облікового документа, роздруківка електронного ВОД дозволяється для оформлення відстрочки чи резервації на роботі. Вона підкреслила: “Так, можна використовувати електронну версію для зазначених цілей”.

Міністерство оборони деталізувало, що наявність військово-облікового документа в електронній формі дає змогу перевіряти його за допомогою мобільних пристроїв з встановленим додатком “Резерв+”, який зчитує інформацію за допомогою камери. Перевірку можуть здійснювати уповноважені працівники територіальних центрів комплектування і соціальної підтримки (ТЦК та СП), а також Національна поліція та Державна прикордонна служба.

До отримання нового військового квитка громадяни мають право користуватися діючими військово-обліковими документами, які включають посвідчення про приписку для призовників, посвідчення призовника, тимчасове посвідчення військовозобов’язаного, а також українські (зелені та сірі) та радянські (червоні та зелені) військові квитки. Зазначається, що довідки, видані замість військового квитка, не вважаються чинними через відсутність бланків та обліково-послужних карток.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах