Скільки будуть платити українці за економічне бронювання

У Верховній Раді України розробляються умови для підприємств та співробітників, які можуть бути заброньовані від призову на військову службу. Народний депутат Олексій Мовчан повідомив про можливі суми, які бізнесу доведеться сплатити за “бронь” кожного працівника.

Скільки коштуватиме бронювання працівника

За словами Олексія Мовчана, право на відстрочку від мобілізації можуть отримати українці, які мають офіційну (“білу”) зарплату вище середньої по своєму регіону. Це означає, що для мешканців Києва офіційна заробітна плата повинна перевищувати 21 тис. грн, а для жителів Полтавської області — понад 16 тис. грн.

Крім того, бізнесу необхідно буде сплатити за кожного заброньованого працівника приблизно 20–30 тис. грн, хоча точна сума ще уточнюється.

Деталі законопроєкту

Народний депутат пояснив, що депутати працюють над умовами для роботодавців, які будуть відображені у законопроєкті про економічне бронювання. Головна мета — легалізувати працівників, які ухиляються від мобілізації та працюють неофіційно.

Очікується, що після прийняття закону економіка активізується, а до державного бюджету надійде близько 100 млрд грн.

Хто зможе забронювати працівників

Для того щоб співробітники підприємства або організації отримали “бронь”, необхідно виконати певні умови:

  • Офіційне працевлаштування працівників.
  • Відсутність штрафів, порушень податкового законодавства та податкових боргів.

Зазначається, що можливістю бронювання зможуть скористатися навіть підприємства, які не входять до переліку критичної інфраструктури.

Для індивідуальних підприємців умови бронювання будуть дещо іншими, але поки що подробиці не розголошуються.

Мовчан також додав, що економічне бронювання може допомогти виявити військовозобов’язаних громадян України, які ухиляються від призову.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах