В Україні спростили надання одноразової виплати у разі загибелі або інвалідності військових

В Україні спрощено процедуру надання одноразової допомоги у випадку загибелі або інвалідності військовослужбовців. Постанову, яка регулює ці виплати, затвердив Кабінет Міністрів відповідно до законодавства, що набуло чинності 4 квітня.

Про зміни повідомив народний депутат Олексій Гончаренко через свій Telegram-канал.

Він зазначив, що нововведення мають велике значення для українських захисників та їхніх сімей. Політик виділив такі основні пункти:

  • Заявку на отримання виплат необхідно подавати до Міністерства ветеранів;
  • Заявку можна подати через центр адміністративних послуг (ЦНАП) або, після появи технічної можливості, через мобільний додаток “Дія” або Єдиний державний реєстр ветеранів війни;
  • Рішення щодо призначення та виплати здійснюватиме Міністерство ветеранів;
  • Кошти будуть перераховуватися на особистий банківський рахунок заявника.

Народний депутат додав, що Кабінет Міністрів розробляв ці постанови з метою забезпечення функціонування закону протягом п’яти місяців.

Щодо виплат мобілізованим військовослужбовцям та можливих змін у жовтні, було повідомлено, що заробітна плата військових залишиться незмінною з 1 жовтня. Відповідно до чинних правил, розмір винагороди залишатиметься стабільним щонайменше до кінця 2024 року.

Суттєвих змін у виплатах для військовослужбовців не передбачено. Мінімальна заробітна плата мобілізованого військовослужбовця до кінця 2024 року становитиме 33 тисячі гривень, що включає:

  • для солдата строкової служби – мінімальний оклад у розмірі 20 тисяч гривень;
  • оклад за військовим званням – 13 тисяч гривень.

Такі виплати не підлягають оподаткуванню військовим збором у розмірі 1,5%.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах