Чи потрібне свідоцтво про хворобу виключеному з військового обліку для виїзду з України

Державна прикордонна служба України не має права вимагати свідоцтво про хворобу у військовозоб’язаних, які були виключені з військового обліку, при перетині державного кордону. Відповідні положення законодавства залишаються незмінними.

Як повідомляють правознавці на платформі “Юристи.UA”, питання щодо необхідності надання свідоцтва про хворобу на кордоні піднімалося в контексті осіб, які були виключені з військового обліку у жовтні 2022 року. Громадяни запитували, чи можуть прикордонники вимагати такий документ, враховуючи, що під час проведення медичної комісії таких свідоцтв не видавали і відповідні вимоги не передбачалися наказом.

Адвокат Юрій Айвазян підтвердив, що вимога надання свідоцтва про хворобу на кордоні відсутня, оскільки змін у законодавстві з цього питання не було.

“У 2022 році це не передбачалося законодавством”, – зазначив правник.

Документи, необхідні для перетину кордону військовозобов’язаним у жовтні

Для того, щоб перетнути державний кордон, чоловіки, які перебувають на військовому обліку, повинні пред’явити військово-обліковий документ. Це може бути як електронний варіант, так і паперовий. У документах тих, хто має відстрочку від призову або виключений з обліку через стан здоров’я, має бути відповідна інформація щодо наявності таких прав.

Військовозобов’язаним, які бажають виїхати за кордон, необхідно мати наступні документи:

  • військовий квиток;
  • військово-обліковий документ разом із паспортом чи іншим документом, що посвідчує особу.

Ці документи необхідно пред’явити на вимогу прикордонника в прикордонній зоні, контрольованому прикордонному районі чи в пунктах пропуску через державний кордон України.

При відсутності даних про особу у реєстрі призовників, прикордонники мають право викликати поліцію для адміністративного затримання особи.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах