Відстрочка для студентів: як отримати у жовтні

Відстрочка від призову не звільняє від військової служби, а лише переносить виконання військового обов’язку на певний період.

Під час воєнного стану та мобілізації в Україні студенти закладів вищої освіти можуть скористатися відстрочкою від мобілізації. Це дозволяє їм продовжувати навчання та здобувати освіту, незважаючи на складні обставини.

Про це розповів адвокат Дмитро Дончак на порталі b2bconsoult.

Дмитро Дончак пояснив, що для отримання відстрочки необхідно особисто подати заяву до територіального центру комплектування (ТЦК), використовуючи шаблон з додатка №4 до постанови КМУ № 560. До заяви потрібно додати необхідні документи з переліку, зазначеного в додатку №5 цієї ж постанови.

Він також рекомендував підготувати два примірники заяви: один із додатками для ТЦК, а на другому отримати відмітку про реєстрацію.

Комісія ТЦК повинна протягом семи днів розглянути заяву та прийняти рішення щодо надання відстрочки або відмови. Результат повідомляється телефоном або електронною поштою.

Адвокат зазначив, що основним документом для підтвердження статусу студента є довідка з Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО), яку видає навчальний заклад. У ній має бути вказано, що студент здобуває наступний рівень освіти відповідно до положень частини 2 статті 10 Закону України “Про освіту”.

Хто має право на відстрочку від мобілізації серед студентів

Згідно з новим законом, студенти-чоловіки вишів та закладів профтехосвіти, які навчаються за очною формою, не можуть бути мобілізовані.

Право на відстрочку від мобілізації мають:

  • студенти, які навчаються за денною або дуальною формою навчання (для здобуття професійно-технічної, професійної, фахової передвищої та вищої освіти);
  • асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, ті, хто здобуває рівень освіти вищий за раніше здобутий у послідовності, визначеній статтею 10 Закону України “Про освіту”;
  • наукові та науково-педагогічні працівники ВНЗ, технікумів, коледжів, наукових установ та організацій, якщо у викладача є вчене звання або науковий ступінь.

Не можуть бути мобілізовані до Збройних сил України педагогічні працівники закладів ПТУ та загальноосвітніх шкіл за умови, що вони працюють за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах