Бронювання від мобілізації: які ліміти та правила діятимуть у жовтні

Працівники, які мають право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, повинні підтвердити своє право у Територіальних центрів комплектування (ТЦК) та службі призову (СП). Бронювання передбачає відстрочку від призову для забезпечення безперебійної роботи працівників у період мобілізації.

Юрист, спеціаліст з військового права та мобілізації, Антон Ревенко, розповів про чинні ліміти та правила бронювання. За повідомленням “Факти ICTV”, у жовтні певні категорії працівників мають право на бронювання на робочому місці та відстрочку від служби в армії.

До списку осіб, які підлягають бронюванню, за законодавством входять:

  • Працівники органів державної влади, судів, Національної поліції, Державного бюро розслідувань (ДБР), Національного агентства з питань запобігання корупції (НАБУ), Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС), Біометричного єдиного бази (БЕБ).
  • Всі військовозобов’язані держслужбовці категорії А, а також держслужбовці категорій Б та В, але не більше 50% від загальної кількості військовозобов’язаних працівників.
  • Співробітники підприємств, яким встановлено мобілізаційні завдання або замовлення.
  • Працівники установ, що є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил України, функціонування економіки та життєдіяльності населення в особливий період.

Документи, що підтверджують бронювання, погоджуються з Генеральним штабом та направляються до Міністерства економіки.

Процедура отримання статусу критичного підприємства

Експерти зазначили, що нові зміни суттєво вплинули на процедури отримання статусу критично важливого підприємства та бронювання військовозобов’язаних працівників. Зокрема, на статус критично важливого підприємства можуть претендувати:

  • Нові категорії організацій, включаючи постійні представництва нерезидентів та підприємства оборонної сфери.
  • Змінені критерії, які визначають важливість підприємств, особливо для компаній, що надають електронні комунікаційні послуги.

Ці зміни зробили процес бронювання працівників більш чітким і доступним, що сприяє ефективнішому забезпеченню функціонування критичних сфер діяльності під час мобілізації.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах